0351 804 080 office@hitmed.ro

Intoleranta la lactoza

Laptele si produsele lactate sunt alimente care furnizeaza mai multi nutrienti esentiali precum calciu, vitamina D, magneziu, potasiu si proteine si sunt asociati cu multe beneficii pentru sanatate, inclusiv sanatatea oaselor si un risc redus de hipertensiune arteriala, diabet de tip 2 si cancer colorectal.

Unele persoane prezinta la jumatate de ora sau o ora dupa ingestia de lapte si alte produse lactate.
simptome digestive precum: crampele abdominale, balonare, diaree, greaţa, varsaturi.

Intoleranta la lactoza este o afectiune determinata de incapacitatea de a digera lactoza, un zahar prezent in lapte, din cauza lipsei unei enzime digestive denumita lactaza. Lactoza ramane astfel in sistemul digestiv unde este fermentata.

Intoleranta la lactoza este cel mai raspandit deficit enzimatic, conditionat genetic. Intoleranta se poate manifesta la bebelusi prin diaree apoasa odata cu initierea alimentatiei naturale, pe parcursul inaintarii in varsta ca urmare a reducerii fiziologice progresive odata cu varsta a activitatii lactazei din enterocite sau in urma unei afectiuni acute sau cronice (de ex gastroenterita, boala celiaca etc), situatie in care manifestarile sunt reversibile dupa regenerarea epiteliului intestinal.

Cum stiu daca am intoleranta la lactoza?

Pentru a fi sigur ca suferi de de aceasta afectiune, poti face un test genetic de intoleranta la lactoza. Testul genetic nu va trebui repetat, rezultatul fiind valabil pentru toata viata.

 

 

Ce pot face daca am intoleranta la lactoza?

Desi restrictionarea aportului de lactoza poate imbunatati simptomele gastro-intestinale, efectele pe termen lung ale unei diete cu continut scazut sau lipsit de produse lactate sunt nefaste.

Intoleranta la lactoza nu ar trebui sa fie o bariera in calea realizarii unei diete sanatoase. La persoanele cu intoleranta la lactoza diagnosticata, pot fi folosite diferite abordari pentru mentinerea in alimentatie a laptelui si a produselor lactate:
1.Ingerarea unor cantitatilor limitate de lactoza
2.Consumarea laptelui si a altor produse lactate impreuna cu alte alimente
Ingerarea cu alte alimente solide, in special cele bogate in fibre solubile, intarzie golirea gastrica, ceea ce ofera timp suplimentar pentru lactaza intestinala pentru a digera lactoza.
3.Alegerea unor produse lactate fermentate precum iaurt sau branza
Cateva exemple de branzeturi care contin foarte putina lactoza sunt Mozzarella, Cheddar,  Brie si Blue.
4.Inlocuirea lactatelor obisnuite cu lapte si produse lactate fara lactoza
5.Administrarea de suplimente enzimatice ce contin lactaza

Lactoza ascunsa

O serie de alimente pe care le chizitionam din comert pot contine cantitati mici de lactoza, asa-numita lactoza ascunsa:
– mezeluri preambalate
– supe la plic si sosuri
– prajituri, torturi, produse de patiserie
– inghetata, ciocolata
– ketchup, mustar, maioneza
– margarina
– indulcitori.