0351 804 080 office@hitmed.ro

 OU?

Ai voie sa mananci multe oua?

Oul este un aliment deosebit de valoros  datorita bogatiei de factori nutritivi din compozitia sa. Si nu, nu vorbim de cel de ciocolata! J

Oul, fie ca provine de la gaina, rata, curca, gasca, prepelita sau chiar strut, contine numeroase substante nutritive cu rol esential in mentinerea starii de sanatate: vitaminele A,  B,  D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu, zinc  precum si acizi grasi Omega 3 care au rol important in reducerea inflamatiilor in organism, cu precadere la nivelul vaselor de sânge si incheieturilor. 

  Ouale sunt importante surse de proteine de calitate continand toti cei 9 aminoacizi esentiali.

Ouale sunt bogate in sulf, mineral esential pentru absorbtia complexului de vitamine B care ajuta la buna functionare a ficatului, dar si la producerea de colagen si cheratina, care ajuta la mentinerea sanatatii pielii, unghiilor si parului.

De la proteine la vitamine și minerale, un ou conține aproape toți nutrienții de care aveți nevoie pentru a vă menține sănătatea.

Consumul de oua este frecvent recomandat si in regimurile de slabire deoarece sunt alimente satioase si furnizeaza organismului proteinele necesare.
Si toate acestea cu un continut caloric scazut, de doar 80 de calorii la un ou de marime medie.

De cate ori ai auzit ca nu ai voie sa mananci multe oua?

O perioada indelungata, ni s-a inoculat ideea ca ouale nu ar fi sanatoase pentru persoanele care sufera de boli cardiace, ba chiar le-ar putea pune in pericol starea de sanatate.

Opiniile specialistilor au fost diferite când a fost vorba de determinarea cantitatii de oua recomandate  a fi consummate intr-o saptamana din cauza ca se credea ca ouale ar creste colesterolul din sange.

 De fapt, cantitatea recomandata de oua nu se bazeaza deloc pe nivelul colesterolului din sange, ci pe parametrii inflamatori determinati la analize. 

Deoarece galbenusul de ou contine o cantitate mare de acizi grasi omega-6 (acid arahidonic) cu efect proinflamator, pacientii cu valori crescute ale markerilor de inflamatie trebuie sa fie atenti la cantitatea de oua consummate.

Oamenii sanatoși cu niveluri scazute de inflamație ar putea manca oua zilnic fara sa le fie afectata sanatatea.