0351 804 080 office@hitmed.ro

Rosiile

 sau despre cumpatare in toate

Fruct sau leguma?

Rosia, un superaliment bogat în nutrienti, dpdv nutritional este o leguma datorita continutului ei scazut de carbohidrati.

Rosiile au aproximativ 95% apa, restul fiind in principal carbohidrati.

Rosia este plina de substante nutritive si are numeroase beneficii pentru sanatate.

Rosiile sunt o sursa excelenta de vitamine.

O singura rosie poate furniza aproximativ 40% din minimul zilnic recomandat de vitamina C. În plus, rosiile furnizeaza vitamina A, care sustine imunitatea, vederea si sanatatea pielii; vitamina K importanta pentru sanatatea oaselor si coagularea sangelui, vitamina B9 cu rol in cresterea normala a tesuturilor si functia celulara si nu in ultimul rand potasiu, un element esential pentru functia inimii, contractiile musculare si mentinerea unei tensiuni arteriale normale.

Rosiile sunt sursa alimentara majora a licopenului antioxidant.

Licopenul este responsabil pentru culoarea rosiilor, dar si pentru beneficiile pentru sanatatea inimii si nu numai: pastreza sanatatea pielii, reduce riscul cancerelor de prostata, ovarian, plaman si colon.

Licopenul  alaturi de luteina si beta-caroten sustin vederea si protejeaza împotriva afectiunilor oculare, inclusiv cataracta si degenerescenta maculara.

Constipatie? Rosiile pot fi solutia datorita fibrelor din compozitia lor.

Puteti sa va bucurati de rosii pe tot parcursul anului, folosindu-le  sub diverse forme – proaspete, uscate sau ca suc, bulion, salsa sau pasta. Adaugati rosiile proaspete la omlete si salate si serviti-le feliate,  garnisite cu busuioc proaspat, gatite si ca ingredient în numeroase feluri de mancare, sosuri si bauturi. Daca folositi rosii conservate, asigurati-va ca alegeti produse cu un continut redus de sare. In plus, o rosie proaspata mica (100 de grame) are doar 18 kcalorii!

 Consumul de rosii poate avea si efecte adverse?

Si cum tot ce este prea mult strica,  rosiile pot avea efecte periculoase asupra sanatatii tale atunci cand le consumi în exces.

 Rosiile contin solanina, care este un alcaloid toxic. Acest alcaloid face parte din mecanismul de aparare al plantei pentru a face fructul sa arate neatractiv pentru animale. Desi toate partile plantei contin solanina (inclusiv fructul), cele mai mari concentratii sunt în frunze si tulpini. Prin urmare, consumul de rosii în cantitati normale nu este toxic.

 

Cumparati rosii bio si spalati-le bine înainte de a manca!

Cumparati rosii bio si spalati-le bine înainte de a manca!

Rosiile se afla în primele zece fructe si legume in ceea ce priveste nivelul de reziduuri de pesticide.  

Rosiile sunt acide (continand acid malic si citric) si pot provoca arsuri la stomac. Nici macar gatitul rosiilor s-ar putea sa nu va fie de mare ajutor! Rosiile si sosul de rosii sunt astfel alimente care pot declansa  reflux gastroesofagian si trebuiesc evitate de pacientii cu gastrita sau ulcer.

 Din cauza pielii si semintelelor iritante, rosiile pot determina balonare, in special la pacientii cu sindromul intestinului iritabil.

 Rosiile contin un compus numit histamina care poate provoca reactii alergice care apar cel mai adesea imediat dupa consumul fructului: urticarie, eruptii cutanate, eczeme, tuse, stranut, senzatie de mancarime în gat.

 Rosiile sunt bogate în calciu si oxalat, care atunci cand sunt prezente în exces în organism duc  la formarea pietrelor la rinichi. Totodata, din cauza aportului crescut de potasiu, persoanele cu boli renale cronice avansate trebuie sa-si limiteze consumul de rosii.

 Din cauza continutului in solanina cu efect proinflamator, consumul excesiv de rosii, poate determina dureri articulare.

 Rosiile, surse excelente de licopen, consumate in cantitate mare o perioada mai lunga de timp pot provoca colorarea portocalie a pielii. Dar nu va faceti griji: efectul este reversibil!

 Cat adevar in proverbul “Ce e mult nu e bun, ce-i prea putin nu s-ajunge”!